dentomatOnder esthetische tandheelkunde verstaan we een aspect van de tandheelkunde dat als doel heeft om het uiterlijke aspect van het gebit te verfraaien.
Dit wordt bereikt door een bleaching of door het toepassen van tandkleurige vullingsmaterialen, facings, kronen en bruggen.

Wat zijn facings?

Facings zijn zeer dunne ‘schildjes’ die tegen de tand worden aangekleefd. Met facings kan de tandarts zaken als een donkerdere tandkleur, afgebroken hoek, schuine tandstand of spleetjes tussen de tanden corrigeren. Een facing heeft dus als doel om de tand esthetisch mooier te maken. Indien correct vervaardigd volgens de laatste technieken en mits goed onderhoud van de patient kan men een facing 25 tot 30 jaar houden. U heeft de mogelijkheid om tussen verschillende materialen te kiezen voor uw facings. Elk materiaal heeft zijn plus en minpunten en zijn prijs. Zirconium facings worden met behulp van computergestuurde technologie ter plaatse vervaardigd en in dezelfde zittijd geplaatst. Facetten in andere materialen worden in het tandtechnisch laboratorium gemaakt en vragen dus meerdere zittijden.

Wat zijn kronen?

Een kroon is een tandkleurig ‘kapje’ dat over de tand wordt geplaatst. Kronen kunnen uit verschillende materialen vervaardigd worden: metaal-porselein, metaal-kunststof, volledig porselein (vb. emax) , zirconium-porselein en full-zirconium. Kronen zijn geindiceerd bij tanden waarbij reeds veel tandweefsel verloren is gegaan omwille van caries, breuk of meerdere restauraties.

Naargelang het gekozen materiaal wordt de kroon wel of niet in het tandtechnisch labo gemaakt.

Indien de kroon in het tandheelkundig laboratium gemaakt wordt, gebeurt de behandeling voor het plaatsen van een kroon in een aantal zittijden. In een eerste zittijd wordt de tand beslepen zodat er ruimte vrij komt voor de kroon. Hiervan wordt een afdruk genomen en opgestuurd naar het labo die een eerste versie van de kroon maakt. De tandarts maakt voor u een tijdelijke kroon die ter plaatse blijft tot de definitieve kroon geplaatst wordt. In een tweede zittijd wordt de labo kroon gepast in de mond. Op dat moment kunnen zaken als de kleur en de pasvorm beoordeeld worden door tandarts en patient en indien nodig nog aangepast worden. Vervolgens wordt die kroon terug naar het labo gestuurd voor de afwerking en in de derde zittijd wordt de kroon definitief geplaatst.

Zirconium kronen kunnen ter plaatse worden vervaardigd met onze cerec apparatuur. De kroon wordt dan computergestuurd ontworpen en gefabriceerd. Dan is er slechts sprake van 1 afspraak waarin de tand wordt beslepen, de kroon machinaal vervaardigd wordt en vervolgens in de mond gecementeerd wordt.

Wat zijn bruggen?

Een tandheelkundige brug is een tandkleurige structuur die over meerdere tanden heen geplaatst wordt ter vervanging van een ontbrekende tand. De brug wordt geplaatst over 2 of meer pijlertanden aan weerszijden van het ontbrekende gebitselement. Een brug kan geindiceerd zijn omwille van redenen zoals esthetiek of beter kauwcomfort. Een brug kan net zoals een kroon uit meerdere materialen gemaakt zijn, maar ze worden wel enkel in het tandheelkundig labo vervaardigd. Voor het voorzien van een brugwerk zijn dus steeds een aantal zittijden noodzakelijk. Als u kiest voor een brugwerk, verloopt de behandeling in grote lijnen als volgt: in een eerste afspraak worden de pijlertanden beslepen. De tandarts neemt een afdruk van deze nieuwe situatie en stuurt ze op naar het tandlabo.  Een voorlopig brugwerk wordt door de tandarts aan de stoel gemaakt en geplaatst. In het labo vervaardigd de tandtechnicus de onderstructuur van het brugwerk. In een tweede afspraak wordt deze onderstructuur gepast en de beet, kleur en pasvorm worden beoordeeld. In een derde zittijd kan het werk geplaatst worden.

Wat is bleaching?

In de loop van de jaren kunnen kleurstoffen ervoor zorgen dat uw tanden gaan verkleuren. Boosdoeners zijn hier onder andere sigaretten, koffie, thee en rode wijn. Deze producten zorgen voor externe verkleuringen die de tanden donkerder maken. In deze gevallen kan met door te bleachen of het bleken van de tanden ervoor zorgen dat het gebit weer wit wordt. In deze praktijk werken we met op maat gemaakte bleeklepels die u meeneemt naar huis voor een homebleaching. Hiervoor zijn 2 afspraken nodig. In een eerste afspraak neemt de tandarts een precisie afdruk van uw gebit dus zowel van de bovenkaak als van de onderkaak. Dit wordt opgestuurd naar het labo dat passende individuele bleekmallen opmaakt. In een tweede afspraak komt u deze mondstukjes samen met de bleach gel ophalen en krijgt u alle instructies om uw gebit thuis te bleachen. Zo bent u in de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe wit u uw gebit wenst. We adviseren om een 5 tal keer met de bleekbeugeltjes te slapen en na elke keer het resultaat te analyseren.

MOND TANDARTSENPRAKTIJKEN

Beste patiënt,

Na vele fantastische jaren het genoegen te hebben gehad om u in onze tandartspraktijk Dentomat te mogen behandelen, hebben wij voor de groei van onze praktijk besloten om deze aan te sluiten bij MOND Tandartsenpraktijken.

Wij hebben al deze jaren met veel werklust en passie voor u klaargestaan en zullen dat ook blijven doen, ondersteund door de professionele omkadering vanuit MOND én op een nieuwe locatie.

We openen op 18 mei de deuren van onze splinternieuwe praktijk in de Zuiderlaan 11 bus 12 te Waregem. Verder verandert er voor u als patiënt niets.

U kunt voor afspraken nog steeds telefonisch terecht op het nummer +32 56 60 99 11

Wij kijken alvast uit naar al het goede dat deze samenwerking in de toekomst zal brengen.

Vriendelijke groeten,

Het voltallige team van Dentomat
en MOND Tandartsenpraktijken

MOND Waregem

Zuiderlaan 11, bus 12
8790 Waregem
Tel.:+32 56 60 99 11
E-mail : info@mondwaregem.be
Bezoek onze nieuwe website: www.mondwaregem.be